sábado, 9 de abril de 2011

Fibres Tèxtils

Una fibra tèxtil és un material fibrós, d'origen natural o químic, destinat a la fabricació de productes tèxtils. Està format per filaments prims i allargats que tenen entre 10 i 50 µm de gruix i fins a 50 mm de llargada.
El procés que transforma la fibra tèxtil en fil s'anomena filatura, que precedeix el tissatge en la principal aplicació de les fibres tèxtils: la confecció de teles, roba, cordes, etc. També s'utilitzen per la fabricació d'aïllants, filtres i com a components de materials compostos.

Poden ser de seguen tipos de fibres:
  • fibres naturals, son les   Cotó. Lli. Espart. Llana. Seda,etc. que s'obtenen de productes vegetals, animals o minerals.
Fibres d'origen vegetal:Estan formades principalment per cel·lulosa. S'obtenen de branques (lli, cànam, jute), arrels (àgave), fruita (coco), fulles (sisal i espart)


 Fibres d'origen animal:Estan formades per substàncies a base de proteïnes que provenen d'alguns animals,  un exemple és la llana, obtinguda d'esquilar els corders o les llames. Un altre exemple és la seda, obtinguda dels  capolls dels cucs de seda. Un altre és el pel que prové dels camells, de les cabres i dels gats d'angora.
                                                                            


Fibres d'origen mineral:S'obtenen de la descomposició de certes roques. En son exemples l'amiant i la fibra de vidre.  L'amiant avui en dia està prohibit perque s'ha demostrat que és altament cancerígen.


  • Fibre artificials, son les de viscosa, acetat, fibrana,etc. Estàn creades a partir de matèria primera natural que se sotmet a tractaments químics que la transformen per poder ser introduïda en la filatura
                                                                       

  • Fibres sintètiques.son les  Poliamides. Niló. Perlon. Polièster. Acríliques. Poliuretà, que no utilitzen components naturals, són totalment químics.